Uleiul de cocos

Uleiul de cocos

30-11-2017
 / 5.0
Pentru a evalua articolul trebuie să fii logat!
Care sunt beneficiile acestuia?
  • Un tip de grăsime cu efecte fiziologice favorabile, perfect pentru copt și gătit.
  • Datorită profilului acizilor grași pe care îi conține, acesta poate fi păstrat timp îndelungat, spre deosebire de alte grăsimi alimentare
  • Consumat regulat, poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, datorită conținutului său de acid lauric


1000 ml 
 / 5.0
 
22,00 lei
500 ml 
 / 5.0
 
13,00 lei
500 gr. 
 
 
61,30 lei

Prezentare generală

Uleiul de cocos este un tip de ulei pentru gătit, folosit inițial în tradiția culinară asiatică. Acesta se utilizează în principal la copt și la gătit. Acesta poate fi extras din pulpa uscată (sau proaspătă, în funcție de metoda de procesare) a nucii de cocos - fructul palmierului de cocos. Cu toate acestea, se folosește și în scopuri nealimentare, iar sursele de diferite calități se folosesc și în scopuri medicale și industriale. Având în vedere conținutul însemnat de acizi grași saturați (conținutul de acizi grași saturați fiind mai mare decât cel de grăsime), nu râncezește și poate fi depozitat într-o încăpere, în condiții obișnuite, timp de până la doi ani. Acidul lauric reprezintă cea mai mare parte a acizilor grași din uleiul de cocos, acesta crescând nivelul HDL, LDL și al colesterolului din sânge; cu toate acestea, creșterea nivelului de colesterol HDL este mai puternică și conduce, în cele din urmă, la scăderea nivelului de colesterol LDL. Prin urmare, consumul de ulei de cocos reduce riscul de boli cardiovasculare; așadar, conținutul extrem de ridicat de acizi grași saturați poate fi înșelător la început. De asemenea, este deosebit de bogat în trigliceride cu lanț mediu (MCT), care pot fi folosite ca surse rapide de energie - într-un mod similar carbohidraților -, însă furnizează de două ori mai multă energie sub formă de cetonă, fără a putea fi stocate sub formă de depozite de grăsime.

Uleiul de cocos virgin, rafinat și hidrogenat se găsește pe rafturile magazinelor; însă acesta trebuie evitat - la fel ca orice altă sursă de grăsimi care este tratată cu ajutorul acestui proces.

Uleiul de cocos virgin este produs întotdeauna produs din pulpă proaspătă de cocos, din lapte de cocos sau din reziduuri de cocos. În cazul în care materia primă este pulpa, grăsimea pură și complet organică se extrage în urma unui proces de purificare blând, fără substanțe chimice; însă, din laptele de cocos, uleiul se extrage după 36-48 de ore de fermentare. Caracteristicile uleiului de cocos virgin sunt: gust și miros intens de cocos, culoare gălbuie și o textură brută per ansamblu.

Așa-numitul ulei rafinat, albit și dezodorizat (RBD - refined, bleached, deodorized) este obținut din ulei de cocos virgin și este un ulei filtrat, curat, fără culoare și fără miros. Calitatea sa este mai slabă, în sensul că fitonutrienții din grăsimea virgină sunt distruși în procesul de purificare, însă calitatea uleiului, profilul acizilor grași ai acestuia și efectul său fiziologic general sunt în esență identice cu cele ale uleiului de cocos virgin. De fapt, aceasta este o grăsime nehidrogenată. Principalul avantaj constă în faptul că nici gustul, nici mirosul de nucă de cocos nu se simt în mâncare, deoarece gustul și culoarea acestui ulei sunt complet neutre: în stare solidă, este alb, similar grăsimii, însă este limpede asemenea cristalului și transparent când este topit. În cazul uleiului de cocos RBD, nu trebuie să vă bazați pe „delicatesele” naturii, care pot fi amestecate în ulei în timpul recoltării sau al procesării, deoarece procesul de rafinare va face ca produsul așezat pe rafturile magazinelor să fie liber de produse „finale” zoogenice (excremente și rămășițe de insecte și gândaci).

Cu toate acestea, la baza uleiului de cocos hidrogenat se află întotdeauna RBD. Scopul procedurii este acela de a crește punctul de topire al uleiului. Dacă uleiurile virgine și RBD se topesc la 24 de grade, punctul de topire al uleiului de cocos hidrogenat se situează în jurul valorii de 36-40 de grade. În țările cu clima mai călduroasă, aceasta este o caracteristică pozitivă pentru depozitare și transport, însă efectul fiziologic al uleiului de cocos hidrogenat nu este foarte favorabil, deoarece, în procesul de hidrogenare, în produs se generează acizi grași trans. Încercați să utilizați întotdeauna produse nehidrogenate.

De ce este bine să îl consumați

  • Un tip de grăsime cu efecte fiziologice favorabile, perfect pentru copt și gătit ·
  • Datorită profilului acizilor grași pe care îi conține, acesta poate fi păstrat timp îndelungat, spre deosebire de alte grăsimi alimentare ·
  • Poate fi utilizat în mod repetat, fără ca profilul său de acizi grași să fie afectat (până la 170-180 ° C), în timp ce calitatea uleiului de floarea soarelui, de exemplu, scade într-o măsură considerabilă imediat după ce este utilizat o dată ·
  • Consumat regulat, poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, datorită conținutului său de acid lauric.
  • Este deosebit de bogat în trigliceride cu lanț mediu (MCT), care pot fi folosite ca surse rapide de energie, în special în perioadele de dietă.

Alte beneficii

Uleiul de cocos se potrivește perfect în dieta unui atlet, reprezintă o sursă excelentă de energie rapidă. Acesta poate substitui complet toate celelalte grăsimi alimentare folosite la copt sau la gătit. Cu toate acestea, se potrivește și în dieta celor cu un stil de viață obișnuit, sau a celor care sunt mai atenți la sănătate.

Alte utilizări posibile

  • Uleiul de cocos poate fi, de asemenea, un ingredient al cosmeticelor produse în casă.
  • Aplicat extern, acesta hidratează pielea cu blândețe și ajută la regenerarea părului deteriorat.
  • Este deseori utilizat ca un ingredient al săpunului.

Modul de utilizare

Pentru gătit, cantitatea de grăsime necesară la prepararea alimentelor se poate obține integral din ulei de cocos. Acesta poate fi utilizat în locul oricărui ulei de gătit, în aceeași cantitate, după cum este necesar.

Contraindicații

Anumite organizații de sănătate, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), atacă dur uleiul de cocos, din cauza conținutului său de acizi grași, de 91%. Cu toate acestea, după cum reiese din cele de mai sus, efectele fiziologice ale uleiului de cocos sunt mult mai favorabile decât ale altor grăsimi și uleiuri alimentare (folosite în principal în industria alimentară), prin urmare avertismentele privind uleiul de cocos sunt departe de a fi întemeiate. În același timp, consumul de ulei de cocos hidrogenat ar trebui să fie evitat, deoarece acesta conține și acizi grași trans, deosebit de dăunători sănătății!

Interacțiuni

Nu se cunosc.

Reacții adverse

Nu se cunosc. Cu toate acestea, consumul în exces (la fel ca în cazul altor grăsimi de gătit) ar trebui evitat.

Contraindicații și restricții

Nu este cazul.



Articole relatate

Ai o întrebare despre acest articol? Întreabă!

În această secţiune pot întreba numai utilizatorii înregistrați!
Te rog, intră!

Nu este niciun comentariu


Coşul tău cart
Coşul este gol
Recomandări din conţinutul paginei
Cele mai noi articole
Plan de antrenament pentru femei - și un pic de extra!
Avem mulți cititori, care dintr-un motiv sau altul se antrenează doar acasă, cu sau fără greutăți. Am auzit povești des...
HIIT: Cel mai bun antrenament pentru arderea grăsimilor?
Cardio intens sau antrenament monoton cu intensitate scăzută? Care este mai eficient pentru arderea grăsimilor? Îți reco...
Magneziul (Mg)
Dintre toate mineralele care aparțin macroelementelor, magneziul este cel care se găsește în organism în cantitatea cea ...
Magazin Online de Fitness şi Culturism ShopBuilder - Suplimente nutritive, cumpărarea, comanda online a aparatelor. Preţuri accesibile cu transport rapid.
Prestări servicii: Shopbuilder Ltd. · Ungaria, 6722 Szeged, Str. Mérey nr. 17. - Telefon: +36-20-900-0864 (9-17 ) · E-mail: shop@shopbuilder.ro
Cod fiscal: RO 37184557 · Politica de confidenţialitate · ANPC · Soluționarea on-line a litigiilor
166 ms